K sv. Emi v Krko na Koroškem …

Posted by:

Tudi letos smo se župljani treh velenjskih župnij odpravili na skorajda že tradicionalno enodnevno romanje. V zgodnjih jutranjih urah smo se odpeljali z avtobusne postaje proti Avstriji. Naša prva postojanka je bila stolnica v Krki na Koroškem, kjer smo imeli sveto mašo na grobu sv. Eme, ki je bila leta 1938 razglašena za svetnico. Sveta žena je bila v preteklosti zelo povezana z našimi kraji, zato jo lahko upravičeno štejemo za prvo slovensko svetnico. Po končani sveti maši smo si ogledali notranjost stolnice, kjer smo lahko občudovali podobe številnih svetnikov.

Po ogledu smo si privoščili malico iz nahrbtnika, nato pa smo pot nadaljevali proti Štalenski gori oz. Magdalensbergu, kjer se nam je odprl čudovit razgled na okoliške kraje. Vrh gore krasi gotska cerkev sv. Marije Magdalene in sv. Helene, po kateri se gora tudi imenuje. Ko smo se dodobra naužili sončnih žarkov, smo se odpravili nazaj v dolino proti Gosposvetskemu polju, kjer smo si ogledali znameniti Vojvodski stol, kjer so v preteklosti ustoličevali koroške vojvode.

Odpeljali smo se tudi do najstarejše cerkve, ki je bila zgrajena na slovenskem ozemlju, cerkve Marijinega vnebovzetja v kraju Gospa Sveta oz. Maria Saal. Cerkev je znana po relikvijah svetega Modesta, apostola Karantancev. Po ogledu cerkve smo zapeli v čast Materi Božji, nato pa smo se odpeljali proti naši zadnji postojanki v Tinje. Tam smo se malo okrepčali s poznim kosilom, nato pa smo si ogledali še mozaik patra Marka Ivana Rupnika v tamkajšnji kapeli.  Jože Kopeining, rektor doma v Tinjah, nam je razložil simboliko mozaika, ter poudaril, da ima mozaik zelo močno teološko sporočilo. Po ogledu tega čudovitega dela smo skupaj zmolili večernice in se duhovno okrepljeni in polni lepih vtisov odpravili proti domu.

 Anja Mihelak

romanje k sveti Emi

0
  Povezane objave
  • No related posts found.