KRISTUS JE VSTAL!

Posted by:

V naš svet, preplavljen z vsemi mogočimi signali in mediji, prihaja vsak trenutek množica novic – žal večinoma slabih, ki presenetijo, šokirajo, prestrašijo ali razburijo … potem pa hitro odidejo v pozabo in jih nadomestijo druge.

A v velikonočnem jutru odmeva v svet drugačna, že zelo stara – kar dva tisoč let, pa vendar vedno nova, živa in aktualna vesela novica, evangelij o Nekom, ki je po nepredstavljivem trpljenju in smrti na križu po treh dneh vstal in živi.

Po tem dogodku svet ni več isti kot prej. Še vedno sicer ostaja prisotno zlo, trpljenje, bolečine – mnogokrat je za to kriv kar človek sam. Še vedno obstaja smrt, največji sovražnik človekovega hrepenenja po biti in živeti … A močnejše od vsega tega je upanje, ki izhaja iz velikonočnega oznanila: »Kristus je vstal in živi!« To upanje nam govori, da niti zlo niti trpljenje in celo niti smrt nimajo več zadnje besede … in da bomo iz vsega tega, iz smrti v življenje vstali tudi mi. V tem upanju smo bili krščeni, v tem upanju živimo kot velikonočni, veseli kristjani.

Ena od podob umetnika p. Marka Ivana Rupnika prikazuje velikonočno srečanje Magdalene, grešnice, ki jo je Jezus obranil pred smrtjo in ji spremenil življenje, z vstalim Kristusom, ki bi ga rada zadržala pri sebi, vendar ji Kristus z odločno kretnjo kaže smer Boga Očeta in jo od teme zemeljskega groba obrača k nebeški svetlobi. Podoba nas vabi, da se po praznovanju Velike noči ne bi vračali nazaj, v »stare tire«, in da si ne bi gradili nebes na zemlji z minljivimi sredstvi, s katerimi razpolagamo. Vabi nas, da bi svoj pogled usmerjali naprej, v življenje, povezano z Bogom, z vero vanj, z vero v naše vstajenje in v večno življenje.

Blagoslovljene velikonočne praznike vam želimo

Jože Škrinjar, duhovni pomočnik

Janko Rezar, župnik

Vlado Bizjak, spiritual v bogoslovju

 

0
  Povezane objave
  • No related posts found.