Martinova nedelja 2013

Posted by:

14_789x1200

Sveti Martin, priljubljen evropski svetnik, ima tudi v Sloveniji veliko njemu posvečenih cerkva. Naša župnija je pod njegovim patronatom že sedem stoletij. Vsako leto obhajamo njegov god in se spominjamo njegovih dejanj, ki po 1700 letih nagovarjajo tudi sodobnega človeka.

Letošnji voditelj slovesnega bogoslužja je bil p. Branko Cestnik, ki ga poznamo iz medijskega prostora, kjer brez dlake na jeziku govori ali piše o aktualnih dogodkih.  V pridigi je na duhovit način predstavil  tri znane dogodke iz Martinovega življenja in jih povezal z nami. Martin je pogumno razdelil polovico državne lastnine (vojaško ogrinjalo) revežu; na poti do kapele se ni pustil zmesti hudiču, ker je imel pred seboj samo en  cilj – slaviti Boga; ko je bežal pred službo škofa, so ga izdale goske – Božji glas, ki nas opominja naj ostanemo zvesti življenjski poklicanosti (oče naj bo oče, mati naj ostane mati … ).

Župnijski upravitelj, Janko Rezar, se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pripravi praznovanja. Posebno zahvalo oz. priznanje škofa Stanka Lipovška pa je iz rok p. Cestnika dobil Ansambel Bratov Avbreht iz Cirkovc, ki je že deset let naš “hišni – župnijski” narodno zabavni ansambel.

Po koncu svete maše se parkirni prostor še ni izpraznil. Kljub hladnemu vremenu so mnogi še ostali in se sladkali z dobrotami naših pridnih župljank, mladi in odrasli skavti so točili dobro vinsko kapljico in brezalkoholne pijače, čaj iz domačih planinskih rožic nam je grel mrzle ude, Avbrehti pa so nam godli za ples.

Bilo je prisrčno, glasno, veselo, klepetavo. Veste kdo se še vedno smeji do ušes? Naši Martinčki. Uspela jim je misija nemogoče. Razdelili so vse pripravljene dobitke. Zaradi darežljivosti vernikov bo učilnica nad zakristijo bolj prijazna in udobna. Hvala vsem!

Sveti Martin, varuj našo župnijo do prihodnjega praznovanja!

Milena Kumer

Martinova nedelja 2013

0
  Povezane objave
  • No related posts found.