Obisk Škofjeloškega pasijona na cvetno nedeljo

Posted by:

To cvetno nedeljo, ki je za nami, smo se iz župnije Velenje – sv. Martin »romarji vseh generacij« skupaj z g. župnikom Jankom Rezarjem, z avtobusom odpravili na ogled Škofjeloškega pasijona. Pot do Škofje Loke smo si popestrili tudi z molitvijo rožnega venca in se tako duhovno pripravili na popoldanski dogodek.

»Škofjeloški pasijon« je najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, ki ga je napisal loški kapucin oče Romuald (pater Lovrenc Marušič) v začetku 18. stoletja, zadnje sodobne predstavitve pasijona pa so bile v letih 1999, 2000, 2009, ter letos.

Gledali smo izjemno uprizoritev, ki je ni mogoče doživeti nikjer drugje v Sloveniji in v taki obliki ter razsežnosti nikjer na svetu. Pasijon se je odvijal na štirih prizoriščih čudovitega starega trga Škofje Loke v neprekinjenem dogajanju 20-ih prizorov pasijonske zgodbe. Preko 1000 prostovoljcev in več kot 60 konj s konjeniki, nas je dobesedno »prezrcalilo« v kraj in čas dogajanja stare in nove zaveze. Bili smo priča zelo slikovitemu prikazu posameznih prizorov iz pekla in podob iz raja, pogubljenju Adama in Eve, zboru angelov, ki so pričali o čistosti, trpljenju, ljubezni in le začasnemu bivanju na zemlji.

Vrhunec popoldneva za nas vse pa je bil prikaz dogajanja od cvetne nedelje, Jezusove zadnje večerje z apostoli, izdaje Juda, sodbe Pilata, kronanja s trnjevo krono in konca na veliki petek. Kako blizu smo lahko bili posameznim postajam Kristusovega križevega pota, bičanju, Njegovemu trpljenju, umiranju na križu in neutolažljivi Mariji pod križem. Vsi ti dogodki, v naš čas še vedno prinašajo aktualno sporočilo in odgovor na vprašanje o smislu človekovega bivanja na zemlji.

Slavnostni zaključek pasijona pa je bil prikaz božjega groba, ko je Jezus dotrpel in izpolnil svoje poslanstvo… Njegova smrt je bila prikaz zmage nad zlom, ki se konča z Njegovim Vstajenjem na Veliko noč!

Škofjeloški pasijon si lahko sami ogledate le še 6. 4. ob 16h, 11. 4. ob 20h ter 12. 4. 2015 ob 16h. Naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona pa je predvidena šele v letu 2021, ko bomo praznovali 300-letnico njegovega nastanka.

Romana Slemenšek

Škofjeloški pasijon

0
  Povezane objave
  • No related posts found.