Poročno slavje pri Mariji Pomagaj (Brezje, 4. julij)

Posted by:

Prava ljubezen je kot prstan … trdna in brezkončna,” sta na vodniku skozi poročni obred zapisala ženin Maarten in nevesta Davinia Koprivšek iz Nizozemske.

Martinčki smo si že mesece nazaj “rezervirali” 4. julij 2014. Čeprav je bilo sredi delovnega dne, smo k Mariji Pomagaj prišli skoraj v polni pevski zasedbi. Se sprašujete, zakaj? Odgovor se skriva v priimku “Koprivšek”. Brez omahovanja smo se odzvali povabilu, da s pesmijo polepšamo poročno slavje  hčere Tonija Koprivška.

Tonija, simpatičnega gospoda, dirigenta in skladatelja poznamo že več kot desetletje. V veselje nam je bilo slaviti Gospoda v Marijinem svetišču s petimi mašnimi deli iz “Marijine maše”, ki jo je Toni Koprivšek januarja 1997 posvetil “moji prijateljici Katji Kovač in njenemu Cerkvenemu zboru cerkve svetega Martina v Velenju”.

Za vse nas je bilo petje v brezjanski baziliki nekaj novega. Nekaj novega je bil tudi obred v nizozemskem jeziku in, ker smo bili pred godom svetih bratov Cirila in Metoda, smo kar v živo doživeli njun veliki dar spremljanja bogoslužja v domačem jeziku. A zborovodkinja Vanja in organistka Katja sta nas “varno” pripeljali skozi obred.

Ob koncu obreda sta se novoporočenca “poklonila Mariji v znak predanosti”. Podarila sta ji poročno svečo in tisto najlepše, kar ima glasbenik. Pesem. Nevesta je Mariji Pomagaj, staršem, sestri, svatom in gostom zapela ‘Ave Marijo’ in nikogar ni bilo, ki bi dvomil v njuno predanost.

Po obredu smo pred baziliko zapeli nekaj domoljubnih pesmi in s fotografijo zapečatili spomin. Zborovodkinja Vanja je v imenu zbora čestitala novoporočencema in jima zaželela, da jima zapojemo tudi na zlati poroki. Z velikim nasmeškom sta se strinjala s predlogom!

Maartenu in Davinii želimo “trdno in brezkončno ljubezen”, nam Slovencem v domovini pa delček tistega domoljubja, ki ga še premore druga ali tretja generacija Slovencev, rojena v tujini.

Ker smo Martinčki “na fajk” vedno pripravljeni na akcijo, smo se tudi tokrat nepričakovano odpeljali na Bled v župnijsko cerkev. Zapeli smo svetemu Martinu in uživali v izredno akustični cerkvi.

“Na fajk” pa smo sprehajalcem ob jezeru zapeli “zottelmarsch” in tudi njim zvabili nasmešek na ustnice.

 Martinčica Milena

0
  Povezane objave
  • No related posts found.