Blagoslov

Posted by:

V nekaterih kmečkih hišah, pa tudi samostanih, še lahko vidimo tablo, kjer je na deski ali na steklu zapisan hišni blagoslov, ki se glasi takole: »Kjer je vera, tam ljubezen, kjer ljubezen, tam mir, kjer mir, tam blagoslov, kjer blagoslov, tam vedno Bog, kjer Bog, tam ni nadlog.« Najbrž ni bilo to besedilo zapisano kar tako, za okras, ampak ga je izoblikovalo življenje in zapisala izkušnja stoletij.

Na ta hišni blagoslov lahko pomislimo ob prošnji mladega Salomona, ki smo jo slišali v berilu. Ni prosil za oblast, zdravje, bogastvo, razkošno in lagodno življenje – kar bi mi v današnjem času verjetno storili, če bi bili na njegovem mestu – ampak je prosil za poslušno srce. In ker je v svoji zavesti velike odgovornosti, ki jo sprejema, prosil za »zdravo kmečko pamet«, ki naj se ravna po Božji volji, je bil deležen miru, blagoslova in velikih uspehov. V njegovem času, seveda, dokler je bil poslušen Bogu in mu zaupal, je vladala v deželi resnična blaginja. Salomonova modrost se je širila po takrat znanem svetu in vabila k občudovanju in posnemanju.

Tudi naše vsakdanje izkušnje potrjujejo dejstvo, da kadar imamo vero, torej zaupanje v Boga in zato poslušamo njegovo modrost in nasvete, tedaj nas napolnjuje Božja ljubezen, ki prinaša mir srca, blagoslov pri delu, v družini in narodu, ter manjša in lajša stiske.

V evangeliju smo slišali o človeku, ki je našel zaklad, pa je kupil še njivo. Tudi mi smo prejeli zaklad vere in s tem prejeli njivo svojega življenja in tega sveta. Naše poslanstvo je, da na svoji gredi sadimo in gojimo plemenite rastline kreposti, ki dajejo bogate sadove. Ob tem pa lahko semena teh dobrih sadik pošiljamo tudi na prazne njive tega sveta.

Ob Krištofovi nedelji se vam v imenu misijonarjev zahvaljujem, da vsako leto ob blagoslovu vozil prisluhnete tudi akciji MIVA Slovenija. Tudi vaši darovi za misijonska vozila so neke vrste semena, ki v prevoznih sredstvih na misijonskih poljanah rodijo bogate sadove. Misijonarji z njimi po brezpotjih dosegajo odročne kraje, pripeljejo hrano in zdravila, omogočajo gradnjo šol in ambulant, prevažajo bolnike in katehete – skratka rešujejo življenja. Iz vaših darov tako nastane dragocen biser rešitve za misijonarje in za tamkajšnje ljudstvo.

Naj vam navedem en primer hvaležnosti za ta blagoslov. Misijonar Janez Krmelj piše z Madagaskarja: »Bližamo se Krištofovi nedelji in darovalci za Mivo so veseli, če slišijo, kam so naložili vsoto »zahvale Bogu za srečno prevožen kilometer«. Mehanizacija pomeni velik strošek. Gradnja cest v območjih, izpostavljenih vsakoletnim ciklonom, je zelo drago delo, saj katastrofalno deževje in veter spreminjata podobo površin. Bogu hvala za vse. Uspeli smo odpreti nad 100 km novih cest na območju, kjer so bile doslej le stezice. Na deset tisoče ljudi ne bi videlo avtomobila, ne bi bilo deležno hrane in zdravstvene oskrbe, če ne bi bilo Mive in Vas, dragi dobrotniki. Tako pa z Vašo pomočjo in dobro organizirano naložbo sredstev za srečno prevožen kilometer, dobesedno »premikamo gore«. Res prisrčna zahvala in še prošnja za naprej. Bog povrni!« (Janez Krmelj, 15.5.2014)

Ohranimo hišni blagoslov v svojih srcih, uresničimo ga v življenju, širimo ga po vsem svetu.

Prirejeno po gradivu MIVA 2014

0
  Povezane objave
  • No related posts found.