Kolikšna je tvoja vera?

Posted by:

Od Abrahama dalje so Judje Božje izvoljeno ljudstvo, deležni posebne Božje pozornosti in naklonjenosti, od tega, da so bili rešeni egiptovske sužnosti, da jim je Bog vedno znova pošiljal preroke in glasnike ter jih vodil skozi vso zgodovino, do tega, da je celo svojega Sina Jezusa poslal na svet kot človeka, kot Juda, člana njihovega naroda in vere. Svojega izvoljenosti so se Judje dobro zavedali, morda celo preveč. V tej drži so zaničevali druge, nejudovske, poganske narode in jih zmerjali s psi. In v tej drži so bili tako zelo zagledani vase in v svoje verske predpise, da v Jezusu niso bili sposobni prepoznati Boga oz. Božjega Sina, kar je pripeljalo vse do njihove zahteve po križanju tega, ki se je po njihovem mnenju »delal Boga«.

Zaradi takšne drže so bili večkrat celo pogani bolj sprejemljivi za Jezusovo oznanilo kakor pravoverni Judje. Ena takšnih je bila kanaanska žena, poganka, ki se je zatekla k Jezusu po pomoč pri ozdravitvi obsedene hčere. Jezusovo prvotno zavračanje lahko razumemo ne kot zaničevanje, ampak kot preizkušnjo njene vere. Dejansko se je izkazala in z vztrajnostjo ovrgla Jezusovo izmikanje in izgovarjanje, da je poslan samo k Judom. Uspeh njene močne vere in neomajne vztrajnosti je bil poplačan z uslišanjem njene prošnje in pohvalo iz Jezusovih ust: »Žena, velika je tvoja vera!«

Odlomku, ki se tukaj konča, bi lahko sledilo vprašanje: »Kolikšna pa je tvoja vera?« Tvoja, ki si po krstu postal del novozaveznega Božjega ljudstva, Cerkve? Ki pristopaš k sv. spovedi in sv. obhajilu ter si bil z birmo potrjen v veri? Ki ti je podarjena Božja Beseda, zapisana v Svetem Pismu? Ki se lahko kadar koli v molitvi pogovarjaš z Bogom in mu lahko rečeš kar »Oče«? … Dobro bi bilo, če bi Jezusove pohvalne besede o ženini veri lahko veljale tudi nam.

Ali drugače povedano: »Kaj vse bi se spremenilo v naši družbi, če bi tista četrtina Slovencev, ki redno prihaja k maši, dosledno ravnala, govorila in mislila v duhu in luči evangelija! Kakšna preoblikovalna moč bi to bila!« (Janez Zupet)

Janko Rezar, župnik

0
  Povezane objave
  • No related posts found.