Med vero in nevero

Posted by:

Duhovni pisatelj Tomas Merton je zapisal, da v normalnih razmerah niti ne opazimo, kako malo vere imamo. Ko pa vstopimo v temo, ko se znajdemo sami in opazimo nezadostnost svojih moči in praznino naših odlik – takrat odkrijemo, ali živimo v veri ali ne. V bolezni ali kakšni drugi preizkušnji človek spozna, kako globoko je veren in ali ima res oseben odnos do Boga. Lahko kdo sicer formalno izpolnjuje verske »dolžnosti«, a v viharju življenja ne spozna Božjega obiska, če je poln zagledanosti vase in ne računa na Božjo pomoč, podobno kot Peter v evangeliju.

Potem ko je bil priča čudežu pomnožitve kruha in je videl Jezusa hoditi po vodi, ga je vse to prevzelo in naredilo prepričanega, da je res »veren«. S takšno držo prosi Jezusa, naj mu dovoli priti k njemu po vodi. Prvi koraki so trdni, kmalu pa se Peter prestraši vetra in valov in se začne potapljati. Na pomoč pokliče Jezusa, ki mu ponudi roko in ga pokara: »Malovernež, zakaj si dvomil?« Kljub Jezusovi hoji po vodi in temu, kar je doživel prejšnji dan, ko je bil priča neverjetni pomnožitvi kruha, se je vendarle zbal – njegova vera je bila prešibka.

Pa vendar se mu šteje v dobro, da se je v stiski obrnil s prošnjo na Boga: »Gospod, reši me!« Stiska ali preizkušnja ni nujno nekaj slabega, kar nas doleti. Lahko je priložnost, da spet najdemo Boga in utrdimo vero vanj. To nam sporoča tudi življenjska izkušnja preroka Elija, ki se je s svojim preroškim delovanjem hudo zameril kraljici in je moral zbežati, da je ostal živ. A njegova stiska in beg sta ga pripeljala na božjo goro Horeb, kjer se je v tišini in miru srečal z Bogom.

Peter, Elija, Abraham, Sara, Mojzes … vsi ti in še mnogi drugi so verovali v Boga, pa zato niso bili obvarovani stisk in preizkušenj. Z vztrajnostjo v preizkušnjah pa so si pridobili blagoslov. Naša hoja za Jezusom sicer običajno vodi po suhem; če pa je treba kdaj stopiti tudi v valove viharjev življenja, sledimo zgledom naših prednikov v veri – z zaupanjem, da nas noben vihar ne more potegniti na dno, če se oklenemo Boga. (F. Cerar)

Janko Rezar, župnik

0
  Povezane objave
  • No related posts found.