Spregledati in (u)videti

Posted by:

Prave vrednosti vida se človek najbrž zave šele, ko mu le-ta začne pešati ali pa zaradi različnih razlogov celo oslepi. Zato si je težko predstavljati, kaj pomeni ozdravitev slepega človeka. Ko v evangeliju Jezus ozdravi sleporojenega, je že za ljudi ob njem to nekaj nepojmljivega. Upravičeno začnejo ugotavljati, kdo je Jezus, da je mogel slepega rešiti njegove prirojene slepote.

Čeprav mu je uspelo ozdraviti očesno slepoto, se zdi, da je bila duhovna slepota prič tega čudeža prevelik zalogaj celo za Jezusovo božansko moč. Očividci skupaj s farizeji ostajajo v temi prepričanja, da čudež ni Jezusovo delo, ker je grešnik, ker ozdravlja v soboto … in kot tak ne more biti od Boga, ali še več: Božji.

Toda Jezus se pokaže velikega tudi na duhovnem področju. Po telesnem čudežu je ozdravljenemu pomagal spregledati in uvideti, da je Jezus pravi Sin človekov, pravi Božji Sin. Ozdravil ga je nevere in ga pripeljal na pot vere.

Verjetno je Jezus z ozdravljenjem vendarle preveč kompliciral, če že ne kar provociral oz. izzival. Kot vsemogočni bi lahko zgolj z besedo slepemu podaril vid in bi se izognil farizejskemu spotikanju nad njim, ker ga je ozdravil v soboto, na Gospodov dan in dan počitka. Morda pa je hotel, da bi prisotni – in mi z njimi – spregledali oz. spoznali, da:

– ni človek zaradi sobote ampak sobota zaradi človeka (za počitek; dan, drugačen od ostalih dni v tednu)

– so dela ljubezni in usmiljenja nad predpisi in določili

– ne bo sobota za vedno dan počitka – po Jezusovem vstajenju jo bo nadomestila nedelja, kakor jo praznujemo še danes.

S svojim ravnanjem je Jezus izzival in tudi nas postavlja pred izziv, da bi znali uvideti pomen, namen in smisel tega, kar verujemo, izpovedujemo in kot kristjani živimo. Ob njegovem ravnanju lahko tudi mi uvidimo, da:

– človek ni zaradi nedelje, ampak je nedelja zaradi človeka dan počitka in Gospodov dan; a večkrat postane nedelja dan gospodov in gospa, ki dopoldne preživijo na sprehodu po nakupovalnih promenadah, se nato oglasijo na kosilo k dobrim mama ali starim mamam, ki ne morejo k maši, ker jih nihče ne pelje in ker morajo pripravljati kosilo. Gospoda z véliko – mišljeno Boga – pa ni v nedeljskem planu … Za kristjana je izziv, da vrne nedelji Gospoda in praznuje skupaj z njim, pa čeprav mu napredna zakonodaja o nedeljskem obratovanju trgovskih centrov omogoča tudi nakupovanje.

– molitev ni dolgočasna pesmica, ampak pogovor z Bogom – z Nekom, ki mi veliko pomeni, jaz pa njemu še dosti več

– zapovedi niso »električni pastir«, ki me omejuje v moji svobodi, ampak »navigacija« za mojo srečo in srečo drugih

– greh ni dokončni spodrsljaj, ampak priložnost za spremembo in nov začetek

– spoved ni »kontrola« mojega življenja, ampak sprejem izgubljenega sina pri usmiljenem Očetu

Naj milostni postni čas pripomore k temu, da bi v verskih »navadah in običajih« prepoznavali poti do Boga in njegovega Sina, ki se razodeva kot Božji Sin in to tudi je.

Janko Rezar, župnik

0
  Povezane objave
  • No related posts found.