Močnejši od sovraštva

Posted by:

Knjiga Tim Guenard, Mohorjeva družba Celje, 2006 Povezava

MOČNEJŠI OD SOVRAŠTVA - Guenard Tim

Potem ko mati triletnega Tima pusti ob samotni poljski cesti in ga očetovi udarci nato za dve leti priklenejo na bolniško posteljo, iz njega zraste deček z razbitim srcem in obrazom. Življenje v rejniški družini z novim zalogajem razočaranja v otroku le še poudari lakoto po ljubezni, in da ne bi več trpel, njegovo srce postopno otrdi. Ko pri dvanajstih postane vodja tople, si želi le, da bi ga izključili iz popravnega doma in bi svoboden živel v Parizu šestdesetih let. Tam se moral iz dneva v dan prebijati ob lakoti, mrazu in neprijetnih srečanjih … Tim postane prodajalec, izsiljevalec prostitutk, žigolo, kljub sprevrženosti nekaterih krogov pa pri tem odkrije tudi solidarnost ubogih in resnično prijateljstvo. Vseskozi ohranja besno voljo do življenja in sovraštva. Postane uspešen boksar, z zmagami v spopadih si prisluži določeno spoštovanje, v nasprotniku pa vedno želi nokavtirati očeta. Pri dvajsetih se sreča z zlomljenimi, pohabljenimi, prizadetimi, ki jih družba zavrača. Stik s temi ljudmi ga tako pretrese, da se ob njih znova rodi …
V svojem življenjepisu nam avtor razkriva popotovanje izgubljenega in spet najdenega otroka. Njegove besede so silne kot udarci s pestjo, kleno pisanje pa prinaša sporočilo upanja: razodeva zmožnost slehernega, tudi najgloblje ranjenega človeka, da ljubi in odpušča.

Priporočilo: Iščem besede s katerimi vas bi nagovorila, da knjigo preberete. Timova resnična zgodba me je šokirala. Do konca knjige sem se spraševala ali je takšno trpljenje sploh mogoče odpustiti? Avtor je sam zapisal, da "odpuščanje ni čarovna paličica. Tudi kadar moremo, ko se torej glava in srce naposled zedinita, ostane spomin, ostane bolečina, ki prihaja na površje, kjer razburka in spodbuja sovraštvo. To je odpuščanje spomina."
Njegova zgodba je polna trpljenja a istočasno polna upanja. "Ko se vrata zapro, se odpre okno" in Bog je Timu vedno znova odpiral okna tako, da mu je na pot pošiljal ljudi, ki so ga spodbujali k drugačnemu življenju oz. preživetju. Kdaj je prejel elektrošok odpuščanja in zakaj mu je petvrstično pismo prizadetega fanta (tipkal ga je dva dni) spremenilo življenje - pa preberite sami.
0
  Povezane objave
  • No related posts found.