Vsaj malo vere

Posted by:

Ko stopiš v knjižnico nekaj minut pred zapiranjem, si pač izposodiš knjigo, ki pritegne tvojo pozornost. Poleg meni ljube barve ovitka, me je verz na platnici spomnil na odlično knjigo Bojana Štiha z naslovom: “To ni nobena pesem. To je ena sama Ljubezen.”

Na naslovnici Albomove knjige je verz podobne vsebine: “Melodij je veliko, a vse je ena sama pesem – ena sama, čudovita človeška pesem.”

Avtor je resnični zgodbi rabina Alberta Lewisa in pastorja Henrya Covingtona pisal osem let. Predstavljajte si, da vas zelo cenjen človek prosi za poslovilni govor na njegovem pogrebu! Prav to se je zgodilo avtorju knjige. In ker ga je zaradi govora hotel bolje spoznati, ga je začel redno obiskovati. Vezi med njima so se poglobile. Rabinovo življenje je bilo do zadnjega diha predano njegovi skupnosti, družini, Bogu. Učil in vzgajal je s svojim življenjem.

Pastorjeva zgodba je popolnoma drugačna. Težko otroštvo, prestopništvo, zasvojenost, zapor, smrt otroka, in po nekaj letih normalnega življenja ponovni padec.  V strahu pred morilci je skrit za smetnjakom izgovoril vprašanje: “Ali me boš rešil, Jezus? Če ti obljubim, da se ti bom izročil, ali me boš danes rešil?” Rešil ga je. Njegovo življenje je postalo eno samo darovanje za brezdomce, lačne, prezeble, zavržene, odvisnike…

 

Za pokušino pa mali odlomek iz rabinove pridige.

Majhna deklica je prišla iz šole z risbo, ki jo je narisala pri pouku. Priplesala je v kuhinjo, kjer je njena mama kuhala kosilo.

“Veš kaj, mami?” je zavrisnila in pomahala z risbo. Njena mama ni dvignila pogleda.

“Kaj?” je rekla in gledala v lonce.

“Veš kaj?” je deklica ponovila in spet pomahala z risbo.

“Kaj?” je rekla mama in pripravljala krožnike.

“Mami, ne poslušaš me.”

“Ljubica, seveda te poslušam.”

“Mami,” je rekla deklica, “ne poslušaš me z očmi.”

0
  Povezane objave
  • No related posts found.