Romali smo v Velehrad (Moravska, Češka)

Posted by:

V letu vere in ob 1150. obletnici prihoda slovanskih apostolov Metoda in Cirila na Moravsko, je turistična agencija Aritours organizirala v dneh od 4. do 6. julija 2013 veliko romanje na Češko. Župljani treh velenjskih župnij smo napolnili en avtobus in se v prešernem razpoloženju, pod vodstvom vodičke Katje in duhovnim vodstvom g. Janka Rezarja in g. Mateja Dečmana, odpeljali na romanje v četrtek ob 5h zjutraj.

Že na prvem počivališču v Avstriji je sledilo veselo pozdravljanje z nekaterimi znanci iz Prekmurja. In čeprav se je zdelo, da bomo romarji iz sedmih avtobusov drug drugemu v napoto, se to ni zgodilo. Agencija je poskrbela tudi za takšne podrobnosti.

Prvi dan romanja smo imeli sveto mašo v katedrali sv. Vaclava v Olomoucu, nekoč glavnem mestu Moravske regije. Sveto mašo je z duhovniki celjske škofije daroval msgr. Stanko Lipovšek. In prvič smo slišali ubrano petje vokalne skupine  “In Spiritu” iz Vojnika. Pred odhodom v Brno smo se še sprehodili po mestu in predvsem občudovali 30 metrski spomenik svete Trojice, ki ga je pod svoje okrilje sprejel Unesco.

Brno je danes drugo največje mesto republike. Prevzele so me čudovito obnovljene stare stavbe, trgi in živahne uličice. Ogledali smo si strašnega “zmaja”, ki so ga Brnčani končno le ujeli in v spomin obesili pod strop nekega prehoda. Danes vemo, da je ta strašni zmaj nič drugega kot krokodil, ostaja pa nerešena uganka, kako je sploh prišel v njihove vode.

Po ogledu gotske cerkve sv. Petra in Pavla na vrhu mestnega hriba, smo kratek počitek na stopnicah “Zelnega trga” izkoristili za “gasilsko fotografiranje” in slovensko pesem.

Po večerji nam je že omenjena vokalna skupina pripravila še kratek koncert in na predvečer praznika voščila vsem tistim, ki imajo za godovnega zavetnika solunska brata.

Ko nam je vodička povedala, da bo bujenje naslednji dan že ob 530, je med nami završalo. Še bolj je odmevalo potem, ko so do nas prišle informacije o velikem slavju v Velehradu in predvideni množici romarjev. “Kar bo, pač bo!” sem si rekla in predala noč in naslednji dan v Božje roke.

Velehrad leži sredi gozdov, polj, skoraj v ravnini. Spreletelo me je vprašanje:  “Pa koga sta brata tukaj iskala; sta se mogoče izgubila na poti?”  Najstarejši dokaz za ime Velehrad je iz leta 1131, po ljudskem izročilu velja za glavno mesto Velike Moravske. Danes v njem živi okrog 1300 prebivalcev. Je eno najpomembnejših romarskih mest Češke. To dejstvo smo potrdili zelo kmalu po prihodu. Obisk romarjev me je še najbolj spominjal na obisk svetega očeta pri nas. Stojnice, spominki, pošta, redarji, hrana, pijača, zabaviščni park, sončna pripeka … in romar pri romarju. V kulturnem programu pred sveto mašo, ki ga, žal, nisem razumela, je nastopila tudi vojniška vokalna skupina. Čeprav je bilo skoraj nemogoče, sem se nekako uspela prebiti na grob kardinala Špidlika DJ (tudi v slovenščini imamo njegove knjige in ga zelo cenim). Pater Rupnik ga je dobro poznal, zato me ni presenetilo, da bel sarkofag krasi njegov mozaik.

Sveto mašo, ki jo je vodil papežev delegat, zagrebški kardinal Bozanić, sem po srečnem naključju spremljala v skoraj prazni baziliki in uživala v petju velikega zbora ob spremljavi simfoničnega orkestra, v družbi Marije Vnebovzete, svetega Metoda in patra Špidlika. Romarje in goste je pozdravil moravski nadškof Graubner. Posebej je pozdravil najštevilnejšo skupino 350-tih  romarjev iz Slovenije, nadškofa Stresa in oba škofa. Maša, berila, pridiga, darovanje, zahvale in pozdravi so bili v češkem jeziku. Nisem razumela vsega, a nekje vmes sem se zavedla veličine poslanstva slovanskih apostolov. Bogoslužju prisostvovati v jeziku, ki ga razumeš. Res, neprecenljivi dar!

Romarji so nam mahali v slovo, naši avtobusi pa so bili po končani slovesnosti naravnani v smer zlate Prage.

Kratek sprehod do praškega mestnega trga smo končali pri slavni astronomski uri in se še enkrat spomnili na blaženega Slomška. V Tynski cerkvi je bila leta 1860 uvedena Slomškova bratovščina sv. Cirila in Metoda.

Ja, tudi v soboto so bile budilke naravnane na 530. Vedeli smo, da moramo biti pred najstarejšo evropsko gotsko katedralo sv. Vida na Hradčanih že ob 8h. In bilo je vredno napora. Pred vhodom v katedralo nas je najprej pozdravila skupina Celjanov v srednjeveških oblačilih celjske gospode. Tam so bili še: stolni župnik kot predstavnik praškega kardinala, veleposlanica RS v Pragi, podpredsednik Mestne občine Celje, škofa Štumpf in Lipovšek, vsi prisotni duhovniki in vsi slovenski romarji. Po izmenjavi pozdravov in daril smo slovesno vstopili v za nas izpraznjeno katedralo. Še danes, ko pišem te vrstice, se naježim ob spominu na orgelsko glasbo, ki nas je pospremila v cerkev.

V katedrali je pokopana Barbara Celjska. Bila je hči Hermana II., ki se je leta 1405 poročila s kraljem Sigismundom Luksemburškim.  Na osnovi prizadevanj škofa Lipovška in slovenske veleposlanice, je na koncu bogoslužja škof Lipovšek blagoslovil spominsko znamenje priznani evropski kraljici. Visoko pod stropom katedrale in približno nad njenim grobom je tudi grb Celjanov. Tri zvezde so tudi slovenske. Kdo bi ne  bil ponosen nanje?

Ponosni pa smo še na enega Slovenca, ki je zaznamoval Prago. To je arhitekt Plečnik. Njegov slog je tako značilen, da smo ga zlahka prepoznali v obnovljenem kompleksu gradu Hradčani.

Sledil je še spust do reke Vltave, sprehod čez znameniti Karlov most in seveda obvezen postanek ob spomeniku sv. Janeza Nepomuka.

Naše romanje se je končalo okrog 14h. Le kdo je tako pazil na nas, da so prve kaplje dežja padle kakšnih 10 metrov pred avtobusom?

Pot proti domu je bila kar dolga a ne dolgočasna. Razpoloženje je bilo odlično. Vsi smo bili kot ena velika družina, ki roma. Duhovne vsebine so se prepletale s pesmijo, smehom in “branjem knjig” (beri: dobro kapljico).  Tri dni smo skrbeli za naše “skrite prijatelje” na avtobusu in s smehom pričakali razkritja. Nismo pozabili na god g. Cirila, rojstni dan ge. Danice (tudi onadva sta že doma mislila na nas) in niti na obletnico smrti našega dolgoletnega župnika g. Kuka.

Skratka, romanje je uspelo v celoti in upam, da bodo sadovi po romanju prepoznavni v naših medsebojnih odnosih.

 Milena Kumer

Velehrad 2013

0
  Povezane objave
  • No related posts found.