ROMANJE VELENJSKIH ŽUPNIJ V OGLEJ IN NA OTOK BARBANO

Posted by:

V soboto, 23. junija 2012, smo se romarji velenjskih župnij pod vodstvom naših duhovnikov Mateja, Luka in Janka odpeljali proti Italiji. Naš cilj je bil najprej obisk mesta OGLEJ –  znanega že iz časa pred Kristusom. Za nas je pomemben zato, ker je v 4. stoletju  postal središče krščanstva in sedež škofije, ki je obsegala veliko ozemlje, kamor so spadali tudi naši kraji.

Oglejska patriarhija je odigrala v zgodovini krščanstva na Slovenskem pomembno vlogo in njen vpliv je segal do reke Drave, za kar je bil posebej znan sv. Mohor – prvi oglejski škof in Fortunat.

Vožnja iz Velenja do Ogleja je v prijetnem vzdušju na avtobusu hitro minila.

Ko smo se bližali baziliki, smo se najprej sprehodili mimo rimskega foruma, kjer je steber s kipom rimske volkulje. Cerkveni kompleks je nekako raztresen: na levi strani je mogočni zvonik, sledi osrednja zgradba – bazilika, k njej pa je pripeta osmerokotna krstilnica. Dejstvo, da je od svetišča ločena, a vendar z njim povezana, ni naključno. Nekrščeni ljudje niso smeli vstopiti v cerkev, po krstu v krstilnici pa so v slovesnem sprevodu prvič prestopili prag svetišča. Mogočna triladijska bazilika je bila večkrat predelana in obnovljena, slovi pa predvsem po čudovitih talnih mozaikih s prizori iz obdobja zgodnjega krščanstva.

Naslednje mesto, kjer smo se ustavili pa je bil GRADEŽ, ki je bilo  nekoč izrazito ribiško mesto, danes pa postaja vse bolj zanimiva turistična destinacija.  Tu nas je že čakala turistična ladjica, ki nas je po lagunskih plitvinah popeljala na otok BARBANO. Marijino svetišče na otoku je prijazna svetla stavba z ravnim stropom. Na otoku danes deluje frančiškanski samostan, ki nudi tudi prenočitvene kapacitete za različne romarje in druge, ki želijo svoje srce in dušo napolniti s pristnim mirom. Najbolj je obiskano vsakoletno romanje prvo nedeljo v juliju, ko se domačini spominjajo Marijine čudežne rešitve pred kugo ki je grozila mestu. Sicer pa se k Mariji obračajo predvsem mornarji in ribiči ter jo prosijo varstva v viharjih na morju. Tudi mi smo v tem svetišču darovali mašo in prosili Marijo za varstvo.

Zapustili smo Gradež in se ob tržaškem zalivu zapeljali v TRST. Tu nas je pričakal tržaški kanonik – Slovenec,  g. Vončina in nas spremljal h katedrali sv. Justa.

Posebnost te katedrale je v tem, da je pet-ladijska, saj je zaradi večkratnih prezidav in dozidav nastalo to, kar sedaj mogočno stoji nad Trstom. V Trstu  je sedež dežele Furlanije-Julijske krajine in Tržaške pokrajine ter še vedno  pomembno trgovsko središče.

Oglašati sta se začela lakota in žeja, zato smo se skozi nekdanji mejni prehod Škofije vrnili  nazaj v Slovenijo. V  Šmarju nad Koprom nas je že čakalo dobro pozno kosilo, po njem pa še kratek obisk župnije sv. Marka nad Koprom. Čudovit razgled na pristanišče in mesto Koper je le del lepote te 22- letne moderne cerkve. Veličino in posebnost ji daje mozaik, ki ga je naredil p. Marko Ivan Rupnik s svojo skupino umetnikov Centro Aletti iz Rima. Ob 10. letnici župnije ga je blagoslovil škof ordinarij msgr. Metod Pirih. V tej cerkvici smo še opravili večernice, nato pa krenili proti domu. Ampak to ni bila čisto navadna vožnja! To je bil PEVSKI  MARATON – od Kopra do Velenja smo peli in ko smo v Petrovčah opazili, da se peljemo nazaj proti Šempetru »pobirat« potnike našega manjšega avtobusa, ki mu je počila guma, nas tudi to ni spravilo v slabo voljo. Mislim, da smo z dobro voljo okužili še »prišleke«.

Zvonka Špeh

Oglej 23. junija

0
  Povezane objave
  • No related posts found.