ZakonskaSkupina

Naša prva negotova srečanja skupne segajo v november leta 1989. Takratni kaplan naše župnije Marjan Veternik je povabil k sodelovanju pet mladoporočenih in neizkušenih parov, kasneje pa sta se nam pridružila še dva. Postali smo kar številna druščina.

Na prvem srečanju nam je pomoč ponudil par iz starejše zakonske skupine. Z nasveti nam je velikodušno pomagal prebroditi prvo zadrego. Kmalu pa smo zaradi premestitve Marjana v drugo župnijo ostali brez duhovnega voditelja. Za krajše obdobje nam je pomagal Jože Hrastnik, ki je prav tako kmalu moral drugam. A Božja pota vedno gredo v pravo smer. Prav v tem času se je iz študija v Rimu vrnil še en Marjan – Marjan Turnšek, ki je prav tako sokriv tega, da smo danes to, kar smo. Kot bivši kaplan v naši župniji nas je, prav tako kot zgoraj že omenjena kaplana, spremljal še kot nadobudne najstnike v obdobju našega iskanja Poti. In naša prošnja ni ostala neuslišana. Rad se je odzval vabilu in ostaja ob nas do sedaj, ko nismo več ravno najstniki, on pa tudi ne več kaplan. Mi smo postali bolj izkušeni zakonci, Marjan pa nadškof metropolit v Mariboru.

Trenutki, ki jih preživimo skupaj, postajajo vedno bolj dragocen čas druženj  in razmišljanj ob Svetem pismu o vlogi Boga v naših družinah. S pomočjo vnaprej določenih duhovnih tem spoznavamo bistvo odnosa med zakoncema in odnosov v družini. Izmenjujemo si dragocene izkušnje in spodbude enako mislečih ljudi. S strani našega duhovnega voditelja smo vedno deležni koristnih naukov in spodbud k molitvi in k zaupanju Bogu.

Leta 1991 smo pričeli tudi z duhovnimi vajami za zakonce. To je duhovni vikend, ko si  vzamemo čas le za naju – zakonca in Boga. Največkrat so nas velikodušno sprejeli v Marjanišču Veržej in v samostanu v Stični, kjer smo se že kar udomačili. V teh nekaj dneh si naberemo moč in se nadihamo Božjega duha za vse leto vnaprej. V začetku smo se jih kar nekako bali, sedaj pa vedno težje čakamo na spodbude našega duhovnega voditelja in nasvete ter na milosti od Boga.

Če si nam je bilo včasih kdaj težko vzeti čas za našo skupino in za Boga, smo si v skupini vsi edini, da je to za nas en velik blagoslov. Pomaga nam biti boljši in bolj Božji. Hvaležni smo Marjanu Veterniku, ki je dal pobudo za ustanovitev naše zakonske skupine. Še posebej smo hvaležni našemu škofu Marjanu Turnšku, ki si nesebično in v enem božjem imenu vedno znova vzame čas za nas in kljub temu, da se pripelje od najdlje, verjemite, nikoli ne zamudi – kaj šele manjka.

Velenjsko-Mozirska zakonska skupina

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments