Slomškova in katehetska nedelja

Posted by:

Na Slomškovo nedeljo smo v naši župniji s sveto mašo začeli tudi veroučno leto. Cerkev smo napolnili verniki naše župnije, mamice, očetje, babice in dedki, katehistinje, otroški pevski zbor in veroučenci. Pri sveti maši je še v maminem naročju čakal na trenutek vstopa med kristjane mali David. Brez duhovnika bi bili le obiskovalci cerkve, a naš gospod Janko nas je povezal z glavnim gostom – Jezusom.

Berilo o vrlih možeh in Jezusova prilika o vinski trti sta se čudovito ujemali. Grozdje ne zraste izven trte, tudi verniki brez Jezusove ljubezni pod podobo kruha in vina omagamo na naših poteh. Velik zgled povezanosti z Jezusom nam je bl. Anton Martin Slomšek. Njegovo življenje je bilo izredno plodovito. Njegovi nauki, ki se nanašajo na vzgojo otrok, družine, naroda in jezika, so še vedno aktualni. Vzgajal nas je za nebesa in tja nam še vedno kaže pot.

V prošnjah so učenci prosili Gospoda:

  1. Jezus, blagoslavljaj delo našega papeža, škofov in duhovnikov.
  2. Jezus, prosimo te za tiste, ki nam pomagajo spoznavati tebe in tvojo ljubezen do nas.
  3. Slomšek je bil učitelj in katehet. Dobri Jezus, prosimo te za učitelje, vzgojitelje in katehete, da bi otroke in mlade vzgajali po zgledu blaženega škofa Slomška.
  4. Jezus, prosimo te za naše starše, pomagaj jim, da nas bodo pravilno vzgajali.
  5. Škof Slomšek je učil, naj imamo radi svojo domovino. Dobri Jezus, prosimo te za vse nas, da bi imeli našo Slovenijo radi ter jo ohranili lepo.
  6. Prosimo te za otroka Davida, ki bo danes prejel sveti krst, da bi zvesto hodil za teboj.
  7. Jezus, prosimo te za vse bolne, osamljene in trpeče, potolaži jih in jim pomagaj sprejeti svoj križ.

Veroučenec nas je uvedel tudi v molitev očenaša:

Moj ati me ima zelo rad. Vsi atiji tega sveta imajo radi svoje otroke. Nebeški Oče pa ima rad vse otroke sveta. Otroci večkrat delamo razlike med sošolci, se kdaj nesrečno pošalimo ali nehote koga užalimo. Nebeški Oče pa ne dela razlik. Ni mu pomembno, kako je kdo velik ali debel ali ima najnovejše športne copate ali iPod. On vidi vsakemu v srce in tam išče le dobro v nas. Jezus nas je naučil moliti očenaš, da bi mi postali in ostali dobri kristjani. Molimo danes to molitev za naše veroučno leto in vse, ki bomo tako ali drugače sodelovali v njem.

Med sveto mašo je  prepeval otroški pevski zbor, ki  se je pod vodstvom Anje Špital, organistke Nežke Selan in organista Tadeja Hrastnika prvič sestal v tem veroučnem letu. Pri oznanilih so bili v vrste otroškega zbora povabljeni novi pevci in pevke. Ob tako lepi zasedbi zborčka bo novim članom gotovo lepo v njihovi družbi.

Pri tej sveti maši se je zgodilo še nekaj pomembnega za župnijo. Igor Gruber, avtor župnijske internetne strani, je na kratko predstavil spletno stran in povabil k sodelovanju. Odgovorni urednik, Janko Rezar, je poudaril, da bi tudi Slomšek uporabljal sodobne komunikacije za oznanjevanje. Blagoslovil je internetno stran in vse sodelavce. Sveti Duh naj jih navdihuje za delo v dobro župniji! Blaženi Slomšek je zapisal: »Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo.« V župniji smo to naročilo izpolnili. Naj bo blagoslovljeno in s sadovi obdarjeno delo župljanov pod plaščem svetega Martina!

 Milena in Monika

0
  Povezane objave
  • No related posts found.