Sodelovali smo na Škofijafe(j)stu 2014

Posted by:

V soboto, 5. aprila  2014, je v Celju pri salezijancih, v župniji Bl. A. M. Slomška, potekalo tradicionalno srečanje mladih celjske škofije oziroma tako imenovani »Škofijafe(j)st«. Skupaj z našim župnikom in navijači smo se ga udeležili tudi mladi iz naše župnije. Deževno vreme nas ni ustavilo, saj smo se veselili druženja z mladimi iz ostalih župnij in seveda srečanja z Jezusom.

Dogajanje smo začeli s pesmijo in molitvijo. Takoj po molitvi pa smo začeli z osrednjim programom srečanja – s kvizom o bl. papežu Janezu XXIII., ki bo 27. aprila letos razglašen za svetega. Na kvizu je sodelovalo 14 ekip srednješolcev iz 13 župnij. Našo župnijo so zastopali Eva, Jure in Nikita. Zbrano smo poslušali vprašanja in mirno odgovarjali na vprašanja ter nabirali točke. K naši motivaciji so pripomogli tudi naši zvesti navijači, ki so pridno navijali in se zavzemali za poštenost tekmovalcev.

Tako smo po eni uri dokazovanja, kdo papeža bolje pozna, postali malce utrujeni in potrebovali smo malce sprostitve. Sledila je velika igra, saj so nas predstavniki Vatikanske Varnostne Službe (VVS) prosili za pomoč pri iskanju papeža, ki se rad sprehaja in se je zopet izmuznil izza vatikanskega obzidja. Mladi udeleženci smo se razdelili v mešane skupine po 6 in se z zemljevidom v rokah odpravili iskat papeža. Pomagali so nam očividci, ki so bili na označenih točkah. Na točkah so nas čakale zanimive naloge in če smo le-te opravili, smo dobili lističe s papeževo podobo. Ti pa so se na koncu pretvorili v bonus točke.  Naša tekmovalna ekipa jih je dobila kar največ, zanje pa se lahko zahvalimo tudi našim navijačem.

Po prištevku točk smo bili na 2. mestu, vendar je sledil še drugi, pomembnejši del kviza. Takrat se nam je pridružil tudi škof Stanislav Lipovšek, ki je kasneje priznal, da tudi sam ne ve toliko o bl. papežu Janezu XXIII. kot bi morali vedeti in nas s tem spodbudil, da naj čimvečkrat posežemo po gradivih, ki nam bodo obogatila naše znanje o naših papežih. Po napetih trenutkih smo končali na odličnem 5. mestu. Vsi smo bili zadovoljni, tako tekmovalci kot navijači.

Kvizu je sledila sveta maša v kapeli, ki smo jo oblikovali mladi sami. Škof je povzel Božjo besedo, v kateri Jezus pošilja svoje učence, naj bodo njegove priče po vsem svetu. Nam mladim se je zahvalil, da smo prišli in da smo aktivni v svojih župnijah. Bogoslovec in mladi redovnici so po škofovem povabilu pristopili in na kratko pričevali, kako je njih Bog poklical in izbral.
Po sveti maši je škof podelil priznanja in nagrade sodelujočim ekipam, nato pa smo se počasi odpravili domov.

Ni nam bilo žal časa in energije, saj smo se domov vrnili večji v duhu. Na splošno, Bog, je bil dober dan!

Človek ni nikoli tako velik kot takrat, ko je na kolenih.

Torej ni znanje resnični vrhunec veličine in slave, temveč spoznanje nas samih, našega niča pred Bogom; zavest, da potrebujemo Boga, brez katerega smo vedno zelo majhni, tudi če dosežemo višino velikanov.« (Janez XXIII.)

Nikita Matovič in Tim Golavšek

http://www.skofija-celje.si/index.php/2012-08-17-05-46-26/skofijski-odbor-za-mladino/361-skofijafe-j-st-srecanje-mladih-2014

0
  Povezane objave
  • No related posts found.