Spevoigra Slovenski Božič

Posted by:

Spevoigra Slovenski Božič je delo dveh znanih Slovencev. Besedila ljudskih božičnih pesmi iz okolice Dobrepolja je zbral etnolog in akademik dr. Niko Kuret (1906 -1995), po slovenskih ljudskih napevih pa jih je uglasbil skladatelj in duhovnik Matija Tomc (1899-1986).

Več kot dve desetletji je minilo od prve izvedbe, ki jo je v naši cerkvi pripravil župnijski zbor. Že orumenele note so zamenjale nove in priprave so se začele že v septembru. Sij nekdanje slave je dočakal tudi že skoraj pozabljeni instrument – harmonij. Izbrati je bilo treba še soliste, spremljevalca na harmoniju, angele pevce in igralce, kostime, rekvizite,  scenografijo, vabila, čas predstave … in spevoigra je bila nared za predstavo na božični dan 2013.

Veliko obiskovalcev, čestitke in pozitivni odmevi so “božična darila” otroškemu in mešanemu pevskemu zboru župnije Velenje – sv. Martin pod vodstvom Anje Špital in Vanje Govek in Minki Glinšek iz Škal, ki nas je spremljala na harmoniju in se je brez nerganja podrejala čudnim uram naših vaj;

“darila” so iskrice v očeh naših angelov -­ Lare Govek, Polone Lesnik, Pie Čretnik, Monike Blažič, Jone Repnik, Nike Krajnc, Lize Skornšek, Pie in Anine Cesar, Monike in Urha Špitala -,  ko so se srečevali z nasmehi staršev in sorodnikov;

aplavz pastirjem – Petru Rozmanu, Roku Potisku, Tadeju Hrastniku, Tomažu Pantnerju, Robiju  Rožiču -, ki imajo v resničnem življenju bolj malo opraviti z živino, je bil tako prisrčen kot skrito trganje bombonov iz božičnega drevesca;

Urša Kotnik in Ciril Špital st. sta zelo prepričljivo odigrala človeško trdosrčnost, za njun simpatičen nastop sta prejela veliko “božičnih lučk”;

največjo “božično zvezdo” so obiskovalci namenili Mariji in Jožefu oz. Ivici Vanovšek in Cirilu Špitalu ml.

Zborista in ljubiteljska pevca sta z ubranim petjem sledila lepim melodijam in nas z igro popeljala v čas, ko se je božična zgodba dogajala v prostoru in času.

Spevoigro smo naslednji dan ponovili v Domu za varstvo odraslih. Oskrbovancem, ki za praznike niso šli na domove, smo polepšali praznični dan. Ganjenosti niso skrivali. Tudi pevci ne. Drug drugemu smo nekaj podarili in v naših srcih se je rodil Božič.

Ko smo odhajali na domove, se je naši zborovodkinji Vanji dogajalo nekaj čudnega. Iz koraka v korak je bila lažja, ker so iz njenih ram padale skrbi in odgovornost za izpeljavo projekta. “Delo” ji gre dobro od rok, zato upamo, da ima v rokavu še kakšen projekt.

Milena Kumer

foto: v cerkvi Uroš Kotnik, v DVO Igor Gruber

Če ste zamudili obe prireditvi, si lahko privoščite tretjo izvedbo, in sicer v soboto, 4. januarja 2014, po večerni sv. maši (ob 18. uri) v župnijski cerkvi Sv. Marjete na Muti. 

Slovenski Božič 2013

0
  Povezane objave
  • No related posts found.