Sv. maša za žive in pokojne planince

Posted by:

V nedeljo, 7. oktobra, je bila v Škalah sv. maša za žive in pokojne planince. V uvodu v to daritev je ga. Pavla Lipnik dejala:

Darovanje današnje sv. maše za žive in rajne planince bi namenili tistemu najbolj živemu delu – otrokom in njihovim staršem – in hvaležnosti, s katero otroci obdarujejo svoje starše za njihovo skrb. Otroci bodo ostali za vedno hvaležni staršem za tiste dni, ko so bili z njimi na izletu – ves dan samo zanje, ne da bi se jih znebili, ko prvič zazvoni mobi.

Hvaležnost – pa ne tista naučena, ko otrok mora reči hvala, da dokaže, da je dobro vzgojen – tista pristna hvaležnost, ki otrokom sije iz oči, ne da bi se zavedali, da so hvaležni za čudovite razglede, za oči, s katerimi jih starši gledajo, za zdrave noge in močno srce, za opojni vonj mladega rastja smrekovih gozdov, za žuboreče potoke, ki se s tisoči zvokov zlivajo v čarobno melodijo, za katero bi znal notni zapis narediti samo Bog. Pa še čisto osebna hvaležnost, če ste se morda kdaj vrnili s hribov srečni in zdravi, čeprav brez podplatov na čevljih ali kaj podobnega.

Komu biti hvaležen? Zagotovo tistemu, ki je organiziral in vodil izlet v naravo. A to še ni vse. Nekomu »hvala Bogu« uide kar tako mimogrede za prazen nič. Drugi pa bi hvaležen že bil, a ne Bogu. Morda kar naravi, kar pa tako po ovinkih pomeni Bogu. Nič zato. Pomembno je, da nas polni to čudovito čustvo: hvaležnost za darove narave, ki niso prišli sami od sebe. Razpravljanje o hvaležnosti, domoljubju, domovinski vzgoji je prazno, če ga ne uresničujete z otrokom ob sebi. Ko boste otroku nekega dne denimo z Uršlje Gore pokazali našo domovino med Bohorjem, Donačko Goro, Gorjanci, Snežnikom, Nanosom, Triglavom, Ojstrico in Peco, bo vzljubil ta čudoviti svet. In takrat zbrano in pobožno dvignite svoj pogled, svojo dušo in se zahvalite Stvarniku vsega tega gorskega veličastja.

Pavla in Stane Lipnik, planinsko društvo Škale – Hrastovec

Planinska maša Škale

0
  Povezane objave
  • No related posts found.