VÉLIKI TEDEN

Posted by:

Cvetna nedelja predstavi Jezusa v procesiji; enkrat, ko prihaja v Jeruzalem, in enkrat, ko ga procesija vodi ven iz mesta. Ob prihodu ga blagrujejo, ob izhodu ga zaničujejo. V prvi procesiji ljudje polagajo pred njega oblačila, ob drug, mu njegova oblačila odvzamejo. V mestu je Jezus deležen dvojne obsodbe: najprej ga obsodijo verske oblasti, potem še politične. To je dvojna oblika odgovorov, ki jih svet daje Bogu. V tej množici smo mi: so trenutki, ko Gospoda sprejemamo z vso prijaznostjo in navdušenjem, drugič ga nasilno vržemo iz našega življenja.                   J. Š.

Na véliki četrtek je Jezus pri zadnji večerji postavil zakrament svete evharistije, največji čudež, s katerim je med nami vedno navzoč in mam daje moč za življenje. Preden pa je to storil, je svojim učencem umil noge, s čimer je pokazal svojo ponižnost. Velika naloga za nas, saj je v tem svetu prava ponižnost zelo malo cenjena. Kako pa ti, draga sestra, dragi brat, služiš ljudem okrog sebe? V teh dneh nas Jezus še posebej vabi, da po njegovem zgledu v svojem življenju naredimo katero od temeljnih sprememb.

Véliki petek: Jezus … kakšen mož bolečin. Razgaljen visi na križu, ne more premakniti ne rok ne nog in nikamor položiti svoje glave. Trpi in molči kot jagnje, ki ne odpre svojih ust. Da bi  ranili tudi njegovo dušo, se njegovi sovražniki rogajo in govorijo: »Če si Božji Sin, si pomagaj sam, stopi s križa in ti bomo verovali. Drugim je pomagal, sam sebi ne more pomagati. Bog naj ga reši, če je njegov ljubljenec.« Tako kruto so umirajočega sramotili ponosni farizeji in zmajevali s svojimi glavami, se posmehovali in norčevali nad zapuščenim. Na to sramotneje je Jezus odprl svojo usta. Slišimo njegove besede: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo!« To je nebeška potrpežljivost. Božanska krotkost! A. M. Slomšek, Zlati križ

Vélika sobota je še posebej namenjena, da se ustavimo ob Božjem grobu in se v tišini ter premišljevanju velikonočne skrivnosti pripravimo na dan Gospodovega vstajenja. Na veliko soboto zjutraj je blagoslov ognja, čez dan pa blagoslov velikonočnih jedi. Blagoslovljenja jedila se običajno zaužijejo v nedeljo zjutraj za zajtrk. Na veliko soboto zvečer se zopet razvežejo zvonovi, ki niso zvonili vse od četrtkove večerne maše. Takrat se tudi konča štiridesetdnevni post.

Razpored bogoslužij velikega tedna najdete v oznanilih.

0
  Povezane objave
  • No related posts found.