Verouk (kateheza) doma, v okviru družine

Posted by:

verouk doma

Spoštovani starši veroučencev,

v sedanjih razmerah verouk oz. vzgoja in poučevanje otrok v veri na ustaljeni način ni mogoč. Zato še bolj prihaja do izraza izpolnjevanje vaše obljube, ki ste jo dali ob krstu vašega otroka: da ga boste vzgajali v veri, da bo spolnjeval Božje zapovedi in ljubil Boga in bližnjega, kakor nas je učil Jezus Kristus. Verjamem, da ste to tudi doslej – po svoji močeh in zmožnostih – uresničevali ali pa vsaj dopolnjevali vzgojo otrok v veri, ki je sicer v redni obliki potekala pri verouku.

V tem času pa ste zares na vrsti vi, da v ritem vašega družinskega življenja, ki je prav tako spremenjen, vključite tudi skrb za rast vas in vaših otrok v veri. Obisk redne nedeljske maše ni mogoč, zato vas vabim, da se skupaj z otroki ob nedeljah »udeležite« sv. maše preko različnih medijskih kanalov (TV, radio, splet); iz župnijske cerkve lahko mašo spremljate preko župnijske FB strani https://www.facebook.com/sv.MartinVelenje/, in sicer ob nedeljah ob 10.15, med tednom pa ob 18.15 (ali kasneje spremljate posnetek). V povezavi s spremljanjem nedeljske sv. maše lahko po spodnjem gradivu tudi sami doma pripravite primerno nedeljsko bogoslužje/molitev. Prav tako vabljeni, da ob petkih v postu spremljate na FB ali pa sami organizirate molitev križevega pota v okviru družine.

Veroučno snov posameznih letnikov in starostnih skupin boste v zadovoljivi meri nadomestili z uporabo gradiva, dostopnega ob koncu tega zapisa (ali tukaj: https://bit.ly/4postna). Kako? Med ponujenim najdite gradivo, primerno starosti vašega otroka, gradivo natisnite, potem naj ga otrok prebere in reši (če je potrebno, ob vaši pomoči). Tako predelane vsebine hranite do takrat, ko se z otroci spet srečamo pri verouku. Gradivo bo v takšni obliki na spletni in FB strani župnije objavljeno tedensko, predvidoma pred vsako nedeljo – tudi zato, da si lahko čas za duhovne vsebine vzamete predvsem ob nedeljah (sicer pa prilagodite vašemu domačemu urniku).

V kolikor je možno, je dobro, če otroci v rednih veroučnih pripomočkih obdelajo poglavja, vezana na postni in velikonočni čas, ki bo letos vsekakor drugačen. Za prvoobhajance: priporočam, da namenite nekaj časa in pozornosti pripravi na prvi prejem zakramenta sv. spovedi, in sicer ob poglavjih 6 do 10 v rednem učnem gradivu.

Prosim, če to obvestilo delite s starši, ki imajo otroke pri verouku.

Verjamem, da lahko z vašim sodelovanjem zadovoljivo vsak po svojim močeh poskrbimo za vzgojo otrok v veri in za pripravo na prejem zakramentov spovedi, prvega obhajila in birme.

Janko Rezar, župnik, in katehistinje

 

Gradiva:

4.postna nedelja

Od 4. do 5. postne nedelje_1.triletje

Od 4. do 5. postne nedelje_2.-3.triletje

https://si.aleteia.org/2020/03/21/popoln-prirocnik-kako-nedeljsko-bogosluzje-praznovati-kar-doma-v-druzini/?fbclid=IwAR01j9x63holMXFXACOQRrbK0T3WdxggVrIm7exLtBstzJHRxkiwa69BJPQ#.XnX2g4Qak_M.facebook

0
  Povezane objave
  • No related posts found.