Začetek naše zakonske skupine, ki jo sestavlja 5 parov sega v leto 1987 – torej se srečujemo enkrat mesečno že 25 let. To pomeni, da smo v Šaleški dekaniji najstarejša zakonska skupina – tako po letih srečevanja, kot po letih poročenosti.

Ker sta dva para  tudi člana zakonske skupine NAJINA POT, ki jo vodi p. Vital VIDER in sta bila  pobudnika ustanovitve naše skupine, smo prevzeli njegov dolgoletno preverjen in utečen način dela. Zakonci se mesečno srečujemo po domovih ob evangelijskem odlomku in ob posredovanju izkušenj iz zakonskega in družinskega življenja. Enkrat letno se poskušamo udeležiti duhovnih  vaj za zakonce.

Značilnost naše zakonske skupine je najbrž tudi v tem, da smo v 25 letih srečevanja zamenjali celo paleto duhovnih voditeljev. Namreč, naši voditelji so bili v glavnem kaplani župnije sv. Martina, kar pa je pomenilo, da smo vsakič ob odhodu kaplana ostali »bosi«. Komaj je novi kaplan zaživel s skupino, se je že »zgodil« odhod.

Zanimivosti, ki se jih radi spominjamo:
V teh letih smo se srečevali tudi izven redne skupine in sicer na zelo dobro pripravljenih izletih, piknikih, plesih, okroglih obletnicah, gledaliških in kino predstavah in enkrat celo na pashi pri frančiškanih v Ptuju. Ob 20. obletnici obstoja naše skupine smo povabili vse dotedanje duhovne voditelje na zahvalno mašo,  nekateri pa so se nam pridružili pri skupni večerji in prijateljskem klepetu. Povezujemo se tudi s skupino NAJINA POT p. Vitala Vidra, ter s skupino iz Šoštanja, katere ustanovitelja in voditelja sta prav tako naš par. Zadnja tri leta pa nas na poseben način povezujejo skrbno pripravljene duhovne vaje na kmečkem turizmu Vršnik  v Robanovem kotu z našim duhovnim voditeljem Jankom REZARJEM.

Naša zakonska skupina se je v 25 letih sestala približno 290 krat. Poročeni smo povprečno 28 let,  imamo 2,6 otroka na par in trenutno 8 vnukov.

Ob 20 letnici obstoja naše zakonske skupine je bila pri maši  izrečena naslednja zahvala:
Hvala Gospod, za vse težke trenutke, kajti iz teh smo se naučili največ, ker če je kaj težko, še ne pomeni, da je nemogoče.
Hvala Gospod, za vse iskrene misli, ki smo si jih v tem času izmenjali, kajti, kjer je iskrena in dobrohotna misel, je doma tudi zaupanje.
Hvala Gospod, za vse duhovne voditelje, ki so se zavedali, da je tudi zanje to priložnost za dragoceno osebno rast, kajti, če je kaj dragoceno, to še ne pomeni, da si tega ne moremo privoščiti.
Hvala Gospod, za ljubezen in zvestobo v zakonu, za telesno in duševno zdravje, za naše otroke in vnuke, za vse materialne dobrine in za vse prijatelje in sorodnike, ki so nas spremljali v preteklih letih in ki nas spodbujajo tudi danes.
Kljub vzponom in padcem smo vztrajali – in bilo nam je dano, izkazana je bila milost in blagoslov, da lahko praznujemo.  

Zvonka Špeh

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments